Geschreven tekst is al duizenden jaren onder ons, maar dat betekent niet dat dat nog duizenden jaren zo zal blijven. Alles om ons heen verandert voortdurend, dus ook het geschreven woord. Slecht nieuws dus voor een bulklezer zoals ik. Wat heeft de toekomst voor tekst in petto? Dat ga ik uitzoeken in dit blog.

 

Zo’n 2000 jaar voor Christus, dus meer dan 4000 jaar vanaf nu, werd het Latijnse alfabet ontwikkeld. Gaandeweg ontwikkelde het schrift zich verder; het werd toegepast om verhalen te bewaren – de Bijbel is daar een goed voorbeeld van. Langzaam aan, toen de universiteiten voet aan de grond kregen, sijpelde het schrift ook het schoolsysteem en daarbij ook de dagelijkse praktijk binnen. Het geschreven woord maakte zich langzaamaan onmisbaar. Kun jij je een leven voorstellen zonder letters? Toch gebeuren er genoeg spannende dingen die een evolutie van het woord in gang zet.

 

Addicts

 

Want wat is er aan de hand? Nieuwe media hebben een grote invloed op ons hedendaags bestaan – zo niet dat het ons dagelijks leven beheerst. Even dat mailtje lezen, whatsappje versturen en natuurlijk nog even door de tijdlijn van je Facebook scrollen. Ja, we zijn allemaal verslaafd, of zoals professor in de Psychologie, Larry Rosen het vertaalt: ‘WE CAN’T SEEM TO KEEP OUR FACES OUT OF OUR SMARTPHONES FOR EVEN A MINUTE OR TWO’. Ja inderdaad, in kapitalen. Meer weten waarom we verslaafd zijn? Kijk dan dit onderstaande filmpje van NRC-redacteur Wouter:

 

NRC-redacteur Wouter

 

Plaatjes kijken

 

Terug naar die nieuwe media, want wat hebben die te maken met tekst? Nieuwe media zijn gestoeld op beeld. Op Hyves (ken je dat nog?) en Facebook begon het met het plaatsen van vakantiefoto’s. Instagram pakte het nog rigoureuzer aan: alles draait op dit medium om beeld. Op Instagram is het letterlijk plaatjes kijken. En dan zijn er ook nog alle smileys waar je een simpel antwoord mee kunt sturen.

 

Overigens is plaatjes kijken helemaal niet zo toekomst. Voor de uitvinding van het schrift, dus ruim 4000 jaar geleden, deden we niets anders dan tekenen. Denk aan rotsschilderingen bijvoorbeeld en wat dacht je van hiërogliefen?

 

Hiërogliefen

 

Oh en trouwens, het schrift is nog lang niet weg uit ons leven. Het lijkt erop dat we juist meer en meer zijn gaan lezen de afgelopen jaren – zonder alle smileys en foto’s tussen de regels door. Uitgevers hebben nog nooit zoveel boeken verkocht als nu. Kortom, het schrift is nog wel even onder ons, of als Dave Eggers, auteur van de bestseller The Circle het verwoordt: ‘Few if any of these dire assumptions – that no one under 18 reads, that all books will be obsolete by 2020 – are borne out by any proof whatsoever.’