We gaan op reis
en dit nemen we mee...

Voorafgaand aan de reis hebben we natuurlijk onze route uitgestippeld. Vijf basisprincipes staan hierbij centraal. Deze principes zorgen ervoor dat het nieuwe JOIN straks aansluit bij de wensen van de gebruiker en de markt.

Gebruik de blauwe pijlen om langs de verschillende uitgangspunten te rijden.

JTJ - Flexibel
JTJ - Betrouwbaar
JTJ - Moderne Technieken
JTJ - Open
JTJ - Gebruikersvriendelijkheid
Flexibel
Betrouwbaar
Moderne technieken
Open
Gebruiksvriendelijk

We willen dat onze klanten hun eigen processen optimaal kunnen inrichten, zowel intern en voor de klant-van-de-klant. Niet alleen de ‘klassieke’ processen, die we kennen van zaakgericht werken zijn mogelijk, maar ook andersoortige processen passen in het nieuwe JOIN. Of dat nu contractbeheer, objectregistratie, projectadministratie of een ander gestandaardiseerd proces is.


JOIN in bouwblokken

JTJ-bouwblokken

Het nieuwe JOIN is opgebouwd uit verschillende platformservices die elk een eigen functionaliteit bevatten. Deze functionaliteiten kan je zien als bouwblokken die je zelf in en uit kan schakelen. Door je eigen combinatie van bouwblokken te maken, stel je je eigen platform samen. Dat maakt dat JOIN voor veel meer verschillende soorten organisaties en afdelingen inzetbaar wordt. 

 

Templates voor jouw afdeling of sector

De losse bouwblokken geven veel flexibiliteit, maar dat betekent niet dat je alles helemaal zelf moet doen. We werken aan verschillende templates, afgestemd op verschillende sectoren. Door de juiste template te kiezen, gebruikt JOIN automatisch de termen die aansluiten bij jouw organisatie. Zo zorgen we dat het systeem herkenbaar is voor de eindgebruiker.

 

Gebruikersinterface kent de gebruiker

Het nieuwe systeem leert de gebruiker kennen. Door (anonieme) statistieken bij te houden over het gebruik van JOIN en deze te analyseren, maken we de interface steeds slimmer en intuïtiever voor de gebruiker.

Daarnaast krijgt de gebruiker een beperkte set gegevens te zien; namelijk alleen de informatie die relevant is voor het uitvoeren van de taak.

Uiteraard moet het nieuwe platform betrouwbaar zijn, zowel qua (gegevens)beveiliging als stabiliteit en performance.


JTJ-cloudplatform

Het moderne Decos-cloudplatform vormt de betrouwbare basis voor het nieuwe JOIN.

Privacy by design

In JOIN worden heel veel gegevens opgeslagen, waarvan een aanzienlijk deel ook vertrouwelijk is. Denk aan persoonsgegevens of bedrijfsgevoelige informatie. Hiervoor is een uitgebreid autorisatiesysteem ontwikkeld, waarbij elke gebruiker toegang krijgt met een of meerdere gebruikersrollen en de daarbij behorende rechten. Op die manier kunnen gebruikers alleen bij informatie die relevant is voor hun werkzaamheden. Daarnaast werken we aan slimme auditfuncties en privacy registers.
 

Security by design

De beveiliging van de data en het systeem nemen we uiteraard heel serieus. Daarom volgen we de principes van Security by Design. Zo gebruiken we alleen proven technology (zie Moderne Technieken) en doen we uitgebreide security testing. Onze afdeling Quality Assurance is dagelijks bezig met het testen van onze software, zowel handmatig als geautomatiseerd. Ook zetten we ethische hackers in om eventuele kwetsbaarheden te zoeken en werken we samen met partijen in de markt, zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Tot slot werken we volgens het principe van "zero trust security". Beveiligingsopties, zoals tweestapsverificatie, staan standaard ingeschakeld. Zo helpen we onze gebruikers om veilig te werken.

Afgelopen twee jaar hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van het Decos Cloudplatform. Dit is onze stabiele en schaalbare basis, gebaseerd op de modernste technologie. Voor de kenners: op basis van een microservice architectuur.

Azure Kubernetes

Het nieuwe Decos Cloudplatform vormt de backbone van het nieuwe JOIN. Wij maken daarbij gebruik van de moderne cloudtechniek Azure Kubernetes Service (AKS) van Microsoft. Deze service is veilig, alle data blijft binnen de EU en het zorgt ervoor dat wij snel kunnen implementeren.

Microsoft Azure voldoet aan 90 internationale normen, waaronder ISO 27001 (informatiebeveiliging), ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) en ISO 20000 (servicemanagement).

MS partner logo - 2021 Nov - allDecos is officieel partner van Microsoft

Multitenant platform

JOIN vormt één systeem, waarop alle klanten zijn aangesloten als 'tenant'. Een JOIN-omgeving is niet langer een aparte installatie, maar een configuratie op ons platform. Dit is tegenwoordig de gangbare manier van werken die wij nu al toepassen bij Fixi, E-Formulieren en Zaaktypen.nl.

Multi-tenancy biedt vele voordelen voor onder andere technisch applicatiebeheer. Zo is een nieuwe omgeving in enkele muisklikken te genereren en draaien alle klanten altijd op de meest actuele versie. Uiteraard blijft het wel mogelijk om met een test-, acceptatie- en productie-omgeving te werken. Uw data staat fysiek gescheiden, waardoor er geen risico bestaat dat uw gegevens bij een andere klant zichtbaar worden.

Met het nieuwe JOIN streven we naar interoperabiliteit: het systeem faciliteert veilige informatie-uitwisseling, zonder verlies van informatie. Dat alles natuurlijk volledig in overeenstemming met de Nederlandse informatiearchitectuur van GEMMA. We volgen de informatiemodellen Zaken en Zaaktypen (RGBZ & ImZTC) en natuurlijk de principes van Common Ground.


Open Standaarden

Door open standaarden te ondersteunen, zorgen we ervoor dat het systeem eenvoudig kan communiceren met andere systemen, zonder dat daar 'vertaalproblemen' bij optreden. Denk daarbij aan PDF/UA en de ondersteuning van IPv6. Ook op het gebied van record management hanteren we de actuele normen in de markt, zoals MDTO (Metagegevens voor duurzaam toegankelijke overheidsinformatie) als opvolger van TMLO. Uiteraard kunnen we aansluiten op E-Depots.
 

Common Ground

Met het nieuwe JOIN sluiten we ons volledig aan bij de Common Ground-beweging. Data, logica en interface worden van elkaar gescheiden, waardoor het ook mogelijk wordt om bijvoorbeeld de data in JOIN onder te brengen en dit te combineren met de interface van een andere oplossing. Lees hierover ook de blog: Waarom wij in Common Ground geloven.

Niet-standaard koppelingen

Voor koppelingen die niet in standaardkoppelvlakken als StUF en ZGW-API's zijn onder te brengen, bieden we ook diverse specifieke koppelingen met leveranciers van bijvoorbeeld documentcreatie, GEO-systemen, anonimiseren en digitaal ondertekenen. Voor overheden bieden we onder andere een STAM-koppelvlak (DSO) en een aansluiting voor DROP en PLOOI (Wet elektronische publicaties).

Software Development Kit

Met een Software Development Kit, kortweg SDK, stellen we JOIN ook open voor ontwikkelaars. Met een diverse set aan hulpmiddelen maken we het mogelijk om zelf software te (laten) ontwikkelen die kan samenwerken met JOIN.

Of je nu af en toe iets moet opzoeken of juist alle ins-en-outs van het platform kent; iedere gebruiker moet een prettige ervaring hebben in JOIN. Dat begint al bij de basis: het nieuwe JOIN is niet langer een set aan applicaties, maar één herkenbaar platform vol functionaliteiten, met overal dezelfde look-and-feel.
 

Gemakkelijk voor alle gebruikers

In het nieuwe JOIN bepaalt de rol (functie) van de gebruiker hoe het platform zich gedraagt. Hierdoor ziet de gebruiker niet langer alle functionaliteiten waar hij recht op heeft, maar alleen die functionaliteiten die voor de gekozen rol relevant zijn.

De gebruiker krijgt bijvoorbeeld niet steeds een heel zaakdossier voorgeschoteld, maar alleen de informatie die nodig is voor het uitvoeren van zijn taak. Zo maken we werken met JOIN intuïtiever en kan de gebruiker zich beter concentreren op zijn werk.
 

Elke stap herkenbaar

Of een interface logisch aanvoelt, wordt grotendeels bepaald door de applicaties die je al kent. Daarom schromen we niet om ons te laten inspireren door aspecten uit bijvoorbeeld Outlook of LinkedIn. We zorgen dat alle functionaliteiten die vaker in JOIN voorkomen, er overal hetzelfde uitzien en uit dezelfde stappen bestaan. Zo kun je als gebruiker al snel met alle functionaliteit in JOIN werken.

JTJ-designsystem-3In het design system is vastgelegd hoe alle onderdelen van JOIN eruit gaan zien. Op die manier zorgen wij voor eenduidigheid en herkenbaarheid.
 

Voor iedereen toegankelijk

Wij willen dat onze producten door iedereen makkelijk gebruikt kunnen worden. Visuele en andere beperkingen mogen geen obstakel vormen. We volgen daarom de internationale richtlijnen voor webtoegankelijkheid (WCAG).

Zo gebruiken we extra scherpe kleurcontrasten, zodat ook mensen met een visuele beperking goed door het systeem kunnen navigeren. Daarbij verliezen we de esthetiek niet uit het oog, want we kiezen voor frisse, aantrekkelijke kleuren. Bovendien is het nieuwe JOIN visueler, met veel pictogrammen en iconen.

 

Video: ontmoet Team UX

Ons team van User Experience Designers doet er alles aan om het nieuwe JOIN zo intuïtief mogelijk te maken voor de eindgebruiker. In deze video laten UX'ers Janne en Rianda zien hoe ze dit aanpakken.

Ga je mee op reis?
De ontwikkeling van een nieuwe versie van JOIN is een spannend avontuur waar we je graag deelgenoot van maken. Meld je aan als reisgenoot! Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en krijg je de mogelijkheid om mee te denken over het nieuwe platform.
Blijf op de hoogte

Ga mee op reis!

De ontwikkeling van een nieuwe versie van JOIN is een spannend avontuur waar we je graag deelgenoot van maken. Meld je aan als reisgenoot! Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en krijg je de mogelijkheid om mee te denken over het nieuwe platform.